Month: January 2017

Pertama kali membuat nasi ayam

Baru-baru ini, ada seseorang meluahkan keinginannya yang mendalam untuk membuat nasi ayam. Tanpa diduga, keinginan membuat nasi ayam itu tercapai jua akhirnya. Tanpa kita berceloteh panjang, meh kita tengok macammana cara membuat nasi ayam yang marvellous itu… Untuk merebus: 1 ekor ayam dipotong 4 atau ikut suka 2 ulas bawang putih yg ditumbuk 2 cm …

Perjalanan ke Hiroshima

Untuk ke Shin-Osaka, aku naik train biasa je. Agak sesak jugaklah waktu tu sebab ramai yang nak pergi kerja. Walaupun agak berhimpit, keadaan dalam train sunyi sepi. Nak bercakap dengan kawan kat sebelah pun segan, terpaksa bisik-bisik. Majoriti orang Jepun ni membaca buku atau tidur dalam train… jarang rasanya yang keluarkan smartphone. Iyelah, diaorang siap …

DIY: Jahit instant shawl satu muka yang terus sarung

Dah lama sebenarnya tak buat video. InsyaAllah tahun ni plan nak buat video menjahit je. Kalau tengok video, mungkin yang melihat tu boleh tangkap apa yang aku nak sampaikan. Antara sebab kenapa terfikir nak jahit ‘instant shawl’ ni… selepas ramai geng makcik-makcik bertanya pasal jahitan instant shawl satu muka ni. Sebelum ni, aku pernah jahitkan instant shawl 2 …