Month: January 2017

Cuci mata: Jubah dan dress

Walaupun trend jubah/dress dah semakin kurang popular, majoriti orang yang bertudung labuh masih suka memakai jubah sebab ianya selesa(tak ketat), tak panas(paling best cotton sejuk!) dan mudah bergerak(kalau kain tak meleret ke tanah). Selain tu, nak pergi ke majlis-majlis pun senang bila pakai jubah ni…. tak payah fikir nak padankan itu dan ini(mungkin tudung je …

Tudung yang mudah dibawa ketika travel

Sebelum pergi Jepun haritu, aku sibuk mencari tudung yang tak payah digosok sebab aku rasa malas betul nak menggosok tudung bila kat sana. Nak cari tudung empat segi, kain yang berkenan semuanya kena digosok. Nak pakai tudung instant, dah plan pulak nak pakai dalam kapal terbang je. Nak pakai instant shawl, majoriti kain chiffon pulak. …

Selepas 2 tahun, apa dah jadi dengan dress jahitan pertama tu?

Bila buat baju yang sepenuhnya ‘handmade'(hampir 80% jahitan tangan), baru sedar kenapa barang-barang ‘handmade’ yang dijual di ETSY biasanya mahal(susah nak jumpa baju bawah RM100). Salah satu sebab… banyak masa diluangkan nak buat barang buatan sendiri ni. Semakin lama dan semakin ‘complicated’ jahitan kita, semakin mahallah barang tu akan dijual. Tapi barang ‘handmade’ ni sebenarnya dia …

Apa itu Selvedge?

sel·vage /’selvij/ Perasan tak, kalau kita beli kain ela, bahagian tepi kain biasanya akan dipotong mengikut ukuran yang kita nak. Haa… yang bahagian atas dan bawah kain itulah kita panggil ‘selvedge/selvage’. Dalam Bahasa Malaysia, tak pasti pulak nama dia apa(kalau ada yang tau, tolong bagitau apa namanya). Setiap kain ada dua bahagian ‘selvedge’ yang boleh dianggap …