Rezeki yang disyukuri

Month: January 2017

Cuci mata: Jubah dan dress

Cuci mata: Jubah dan dress

Walaupun trend jubah/dress dah semakin kurang popular, majoriti orang yang bertudung labuh masih suka memakai jubah sebab ianya selesa(tak ketat), tak panas(paling best cotton sejuk!) dan mudah bergerak(kalau kain tak meleret ke tanah). Selain tu, nak pergi ke majlis-majlis pun senang bila pakai jubah ni….… read more

Tips naik shinkansen(bullet train) di Jepun

Tips naik shinkansen(bullet train) di Jepun

Hari pertama pakai Kansai-Hiroshima Area Pass, aku nak tuju ke Hiroshima! Kitaorang bertolak awal… sebelum pukul 6am dah keluar rumah. Disebabkan nak pakai pass ni sepenuhnya, aku dan kawan-kawan tak perlu beli tiket train lagi dan hanya perlu tunjuk pass ni kat kaunter ‘gate ticket’. Tapi sebelum… read more

Selepas 2 tahun, apa dah jadi dengan dress jahitan pertama tu?

Selepas 2 tahun, apa dah jadi dengan dress jahitan pertama tu?

Bila buat baju yang sepenuhnya ‘handmade'(hampir 80% jahitan tangan), baru sedar kenapa barang-barang ‘handmade’ yang dijual di ETSY biasanya mahal(susah nak jumpa baju bawah RM100). Salah satu sebab… banyak masa diluangkan nak buat barang buatan sendiri ni. Semakin lama dan semakin ‘complicated’ jahitan kita, semakin mahallah barang tu akan dijual. Tapi barang ‘handmade’ ni sebenarnya dia akan bagi satu kepuasan yang tak dapat digambarkan. Satu perasaan yang ‘best’. Tak heranlah kat Etsy tu barang-barang ‘handmade’ ada pelanggan dia tersendiri dan baju ni yang pada awalnya niat untuk dijual terus tak jadi nak jual…. hoho!

Dress ni akan disimpan dan kalaulah satu hari nanti dimurahkan rezeki, konon nak bagi kat anak perempuan sendiri pakai kot. Kalaulah satu hari nanti tiba-tiba malas nak menjahit, bila tengok baju ni dia seakan-akan cakap ‘Fighting’ dan bagi semangat untuk teruskan menjahit. Dress jahitan tangan pertama tu… memang memori indah betullah.

 

Ni aku tulis pada pukul 10:45 pm, 2 April 2015

Apa dah jadi dengan dress ni?

Sekarang dress ni dah selamat dipakai oleh anak abang aku. Aku bagi anak saudara aku tu selepas seminggu dia lahir walaupun dress ni sebenarnya untuk budak umur 2 tahun. Punyalah tak sabar nak bagi kat dia. Iyela, anak buah perempuan tak ramai… tu yang excited sampai tak sedar baju tu lagi besar dari dia(masa dia baru seminggu lahir). Sekarang si baby tu dah umur setahun lebih dan lupa pulak nak tanya pasal dress ni sebab tak pernah nampak pulak si baby ni pakai lagi. Nanti, apa-apa aku update dalam ni… jengjengjeng!

Apa itu Selvedge?

Apa itu Selvedge?

sel·vage /’selvij/ Perasan tak, kalau kita beli kain ela, bahagian tepi kain biasanya akan dipotong mengikut ukuran yang kita nak. Haa… yang bahagian atas dan bawah kain itulah kita panggil ‘selvedge/selvage’. Dalam Bahasa Malaysia, tak pasti pulak nama dia apa(kalau ada yang tau, tolong bagitau apa… read more

Pengalaman hari pertama di Jepun

Pengalaman hari pertama di Jepun

Konnichiwa! Akhirnya berjaya jugak aku jejakkan kaki ke negara Jepun ni(16 November 2016). Sebenarnya sebelum ni aku plan nak ke Pulau Jeju tapi disebabkan banyak benda yang tak mampu diuruskan sendiri, terus tangan ni gatal book tiket ke Jepun terus. Setahun awal jugaklah beli tiket untuk… read more