DIY & Sewing


Pertama kali menyulam huruf H

Dah lama rasanya tak menikmati waktu malam dengan aktiviti membaca sehingga terlelap. Tahun ni aku buat gol nak mencari buku tentang Hamka ataupun yang ditulis oleh Hamka dan membacanya sebanyak mungkin. Saje nak kenal beliau dengan lebih dekat. Jadi, aktiviti bulan ni aku kena habiskan novel “Hamka”. Walaupun buku ni didalam kategori… read more


Melakar pattern baju dress yang simple

Disebabkan anak buah aku semakin sihat, barulah mood untuk menjahit ni datang. Dia sekarang dah mula menyanyi dan tadi dia baru je tunjuk yang dia buat magic! Sebenarnya takdelah magic sangat pun. Dia hanya ambil anak tudung —> letak kereta hot wheel dalam tu —> tunjuk yang kereta hot wheel… read more


Cara membuat skrub bibir sendiri di rumah

Semalam, terjumpa satu botol vaseline yang dibeli entah bila dan nampak macam baru je pakai beberapa kali. Disebabkan vaseline ni masih banyak lagi dan belum expired, apa kata kita buat sesuatu yang boleh membuatkan kita pakai sehingga vaseline ni habis secepat mungkin. Fikir punya fikir, teringat ‘lip scrub’ a.k.a skrub bibir yang sangat… read more


Membuat penanda buku daripada kertas

Musim hujan ni rasa syok betul membaca buku. Tapi dalam beberapa minit mesti mata ni dah berat dan dalam fikiran ni ingat nak tidur je. Sebelum kita tutup buku kita tu, kita mesti nak tandakan mukasurat terakhir yang kita baca, kan. Tapi tiba-tiba tak ingat pulak mana kita letak penanda… read more


Menjahit menggunakan pattern simplicity 1471

Semalam sebelum tidur, sempatlah jugak buat to-do list untuk harini dan antara list yang aku nak buat harini ialah menjahit menggunakan pattern. Masa tulis to-do list tu rasa macam tak pasti lagi nak jahit pattern yang mana dan bila teringatkan anak buah baby girl yang baru melihat dunia(umur tak sampai sebulan), tiba-tiba rasa… read more


Pengalaman kali pertama menjahit baju

Belek-belek entri blog lama, terjumlah entri ni pasal kali pertama alter dan jahit baju terpakai. Bila baca balik entri lama ni rasa nak tergelak pun ada. Nampak sangat tak pandai menjahit tapi masih nak mencuba dan cuba lagi… mungkin dari sikap tulah ilmu jahitan tu boleh dapat sikit demi sikit. Menjahit… read more


Menjahit getah rambut bertelinga

“Mahal jugak harga getah rambut ni ye?”… itulah yang selalu dikatakan oleh hati ini kalau nampak getah rambut seperti didalam gambar. Harga satu getah rambut ni lebih kurang sama dengan harga kita beli 2-5 paket getah rambut yang halus tu. Bila dia hilang tu yang memberi kesan sikit kat hati ni… read more