Rezeki yang disyukuri

DIY & Sewing

DIY Menjahit Kasut Bayi Menggunakan Kain

DIY Menjahit Kasut Bayi Menggunakan Kain

Sebelum Husna lahir, dah lama dah ada keinginan nak menjahit pakaian baby termasuklah kasut yang comel ni. Tapi tangguh punya tangguh… terus tak sedar yang Husna dah semakin membesar dan kebanyakan baju saiz setahun dah tak muat dipakai(dia baru 9 bulan). Disebabkan rasa takut dia… read more

Pertama kali menyulam huruf H

Pertama kali menyulam huruf H

Dah lama rasanya tak menikmati waktu malam dengan aktiviti membaca sehingga terlelap. Tahun ni aku buat gol nak mencari buku tentang Hamka ataupun yang ditulis oleh Hamka dan membacanya sebanyak mungkin. Saje nak kenal beliau dengan lebih dekat. Jadi, aktiviti bulan ni aku kena habiskan novel “Hamka”.… read more

Mengubah baju kaftan menjadi dress menggunakan pattern haritu

Mengubah baju kaftan menjadi dress menggunakan pattern haritu

Berdasarkan kisah ‘melakar pattern baju dress yang simple‘ yang lalu, dalam entri tu aku bagitau yang stok kain untuk membuat dress tu takde. Lepastu, aku kata tiba-tiba terfikir nak guna baju terpakai untuk membuat dress tu, kan. Jadi, kali ni aku pilih kaftan lama yang… read more

Melakar pattern baju dress yang simple

Melakar pattern baju dress yang simple

Disebabkan anak buah aku semakin sihat, barulah mood untuk menjahit ni datang. Dia sekarang dah mula menyanyi dan tadi dia baru je tunjuk yang dia buat magic! Sebenarnya takdelah magic sangat pun. Dia hanya ambil anak tudung —> letak kereta hot wheel dalam tu —>… read more

Cara membuat skrub bibir sendiri di rumah

Cara membuat skrub bibir sendiri di rumah

Semalam, terjumpa satu botol vaseline yang dibeli entah bila dan nampak macam baru je pakai beberapa kali. Disebabkan vaseline ni masih banyak lagi dan belum expired, apa kata kita buat sesuatu yang boleh membuatkan kita pakai sehingga vaseline ni habis secepat mungkin. Fikir punya fikir, teringat ‘lip scrub’… read more