DIY & Sewing


Cara menjahit jahitan lurus menggunakan mesin jahit

Video tentang menjahit jahitan lurus ni sangat sesuai untuk orang yang baru nak menggunakan mesin jahit. Rasanya bukan aku sorang je kot yang menjahit tengok jarum masa mula-mula menjahit dulu. Selepas beberapa tahun, baru sedar teknik tu salah dan akan menyukarkan jahitan kita. Aku tau pun selepas tengok video tentang jahitan… read more


DIY: Jahit instant shawl satu muka yang terus sarung

Dah lama sebenarnya tak buat video. InsyaAllah tahun ni plan nak buat video menjahit je. Kalau tengok video, mungkin yang melihat tu boleh tangkap apa yang aku nak sampaikan. Antara sebab kenapa terfikir nak jahit ‘instant shawl’ ni… selepas ramai geng makcik-makcik bertanya pasal jahitan instant shawl satu muka ni. Sebelum ni, aku… read more


Selepas 2 tahun, apa dah jadi dengan dress jahitan pertama tu?

Bila buat baju yang sepenuhnya ‘handmade'(hampir 80% jahitan tangan), baru sedar kenapa barang-barang ‘handmade’ yang dijual di ETSY biasanya mahal(susah nak jumpa baju bawah RM100). Salah satu sebab… banyak masa diluangkan nak buat barang buatan sendiri ni. Semakin lama dan semakin ‘complicated’ jahitan kita, semakin mahallah barang tu akan dijual. Tapi… read more


Apa itu Selvedge?

sel·vage /’selvij/ Perasan tak, kalau kita beli kain ela, bahagian tepi kain biasanya akan dipotong mengikut ukuran yang kita nak. Haa… yang bahagian atas dan bawah kain itulah kita panggil ‘selvedge/selvage’. Dalam Bahasa Malaysia, tak pasti pulak nama dia apa(kalau ada yang tau, tolong bagitau apa namanya). Setiap kain ada dua… read more


Mesin jahit yang dipakai sejak mula belajar menjahit

Harini nak memperkenalkan mesin jahit yang selalu aku pakai masa menjahit. Mesin jahit jenama Singer ni dibeli selepas mendapat keuntungan yang pertama hasil menjual baju di internet pada tahun 2006. Masa tu aku tak pandai guna mesin jahit pun. Aku hanya rasa menjahit ni satu aktiviti yang sangat menyeronokkan dan rasa macam nak jadikan… read more


Review: Buku Dresses

Masa di Osaka haritu, sempatlah singgah ke kedai buku kat sana sebab nak cari buku jahitan. Walaupun tak reti membaca dan bercakap bahasa Jepun, pusing punya pusing akhirnya berjaya juga jumpa rak yang penuh dengan buku-buku jahitan. Memang agak lama jugaklah nak membelek buku-buku kat situ dan akhirnya aku pilih buku ni. Disebabkan buku jahitan… read more