Rezeki yang disyukuri

DIY & Sewing

Membuat penanda buku daripada kertas

Membuat penanda buku daripada kertas

Musim hujan ni rasa syok betul membaca buku. Tapi dalam beberapa minit mesti mata ni dah berat dan dalam fikiran ni ingat nak tidur je. Sebelum kita tutup buku kita tu, kita mesti nak tandakan mukasurat terakhir yang kita baca, kan. Tapi tiba-tiba tak ingat… read more

Menjahit menggunakan pattern simplicity 1471

Menjahit menggunakan pattern simplicity 1471

Semalam sebelum tidur, sempatlah jugak buat to-do list untuk harini dan antara list yang aku nak buat harini ialah menjahit menggunakan pattern. Masa tulis to-do list tu rasa macam tak pasti lagi nak jahit pattern yang mana dan bila teringatkan anak buah baby girl yang baru melihat dunia(umur… read more

Pengalaman kali pertama menjahit baju

Pengalaman kali pertama menjahit baju

Belek-belek entri blog lama, terjumlah entri ni pasal kali pertama alter dan jahit baju terpakai. Bila baca balik entri lama ni rasa nak tergelak pun ada. Nampak sangat tak pandai menjahit tapi masih nak mencuba dan cuba lagi… mungkin dari sikap tulah ilmu jahitan tu boleh… read more

Menjahit getah rambut bertelinga

Menjahit getah rambut bertelinga

“Mahal jugak harga getah rambut ni ye?”… itulah yang selalu dikatakan oleh hati ini kalau nampak getah rambut seperti didalam gambar. Harga satu getah rambut ni lebih kurang sama dengan harga kita beli 2-5 paket getah rambut yang halus tu. Bila dia hilang tu yang memberi… read more

Cara menjahit jahitan lurus menggunakan mesin jahit

Cara menjahit jahitan lurus menggunakan mesin jahit

Video tentang menjahit jahitan lurus ni sangat sesuai untuk orang yang baru nak menggunakan mesin jahit. Rasanya bukan aku sorang je kot yang menjahit tengok jarum masa mula-mula menjahit dulu. Selepas beberapa tahun, baru sedar teknik tu salah dan akan menyukarkan jahitan kita. Aku tau pun… read more