Life


Terpaksa Lupakan Blog Seketika

Nak diikutkan hati ni nak menulis sekerap yang boleh dan berDIY segala di blog ni. Tapi disebabkan dah bekerja di tempat baru, rutin harian aku yang selalu berblog di pagi hari terpaksa ditangguhkan seketika…. sehinggalah aku dah serasi menulis blog sebelum atau selepas pergi kerja nanti. Keputusan bekerja ni boleh… read more


Pertama kali menyulam huruf H

Dah lama rasanya tak menikmati waktu malam dengan aktiviti membaca sehingga terlelap. Tahun ni aku buat gol nak mencari buku tentang Hamka ataupun yang ditulis oleh Hamka dan membacanya sebanyak mungkin. Saje nak kenal beliau dengan lebih dekat. Jadi, aktiviti bulan ni aku kena habiskan novel “Hamka”. Walaupun buku ni didalam kategori… read more


Cuci Mata: Pakaian Kanak-kanak

  Cartoon Print Long Sleeves Dress (RM42.69) Girls Floral Print Dress (RM41.27) Striped T-Shirt + Suspender Blouse + Pants (RM51.41) Crew Neck Fox Printed Long Sleeve T Shirt (RM27.28) Instant Shawl Awning NUHA M Orange (RM35.00) Mini Melissa Ultragirl V (Pink) (RM195.30, on sale) Mini Melissa Classic Baby (Red) (RM247.20, on sale) KIDS Catina Ruffle Hem Blouse… read more


Q & A | Boleh tak jahitkan baju ni?

Hai semua. Harini nak kongsikan soalan yang selalu orang tanya macam… Q: Disebabkan you suka menjahit, boleh tak jahitkan baju/tudung untuk I? atau Q: I nak menjual tudung. Boleh tak jahitkan paling kurang 50 tudung untuk I jual? A: Minta maaflah… tanpa berfikir panjang sudah semestinya jawapannya NO. Dan kalaulah korang… read more


Links I Love: 9 links menarik pada bulan ini

Beberapa hari yang lepas, terdengar ada orang sebut pasal buah tunjuk langit. Macammana rupa buah itu? According to scientists, the more you hang out with mom, the longer she’ll live. Kisah Neil Patel jumpa orang yang betul. Research says that most parents tend to carry their children on their left hip.… read more


Cuci mata: Baju lengan kembang

Dua tahun lepas, baju yang ditunjukkan diatas ni telah dijahit sebab baju ni nampak cute dalam buku. Aku guna kain cotton linen warna pink yang dibeli kat Nagayo(tak silap harga dia RM8 semeter) dan jahitan baju ni sangat sesuai untuk orang yang baru nak mula menjahit baju(dengan syarat, asas jahitan dah… read more


Cara mendapat idea menulis blog(dalam BM pun dia terima)

Sejak blog ni dibuat, banyak entri² blog yang sebelum ni sebenarnya banyak di’update’ semula dari entri² blog yang lama. Kebanyakan kisah-kisah yang dah dikemaskini sebenarnya diambil dari kisah-kisah yang rasa sayang nak buang dari memori. Jadi, mulai harini eloklah rasanya kalau aku mula menulis entri blog yang ‘fresh’ tapi tak tahu pulak… read more


Kata-kata mutiara: Edisi Jepun

KATA-KATA MUTIARA MINGGU INI… Ayat ni kerap didengar dalam drama “Asa Ga Kita” tapi dalam drama tu dia ubah sikit ayatnya jadi “Fall down 9 times, stand up 10” yang ditujukan pada Asa(watak utama dalam drama tu). Kalau tak silap, maksud ayat ni… jangan cepat berputus asa walau rasa susah macammanapun.… read more