Rezeki yang disyukuri

Life

Cara mendapat idea menulis blog(dalam BM pun dia terima)

Cara mendapat idea menulis blog(dalam BM pun dia terima)

Sejak blog ni dibuat, banyak entri² blog yang sebelum ni sebenarnya banyak di’update’ semula dari entri² blog yang lama. Kebanyakan kisah-kisah yang dah dikemaskini sebenarnya diambil dari kisah-kisah yang rasa sayang nak buang dari memori. Jadi, mulai harini eloklah rasanya kalau aku mula menulis entri blog yang… read more

Kata-kata mutiara: Edisi Jepun

Kata-kata mutiara: Edisi Jepun

KATA-KATA MUTIARA MINGGU INI… Ayat ni kerap didengar dalam drama “Asa Ga Kita” tapi dalam drama tu dia ubah sikit ayatnya jadi “Fall down 9 times, stand up 10” yang ditujukan pada Asa(watak utama dalam drama tu). Kalau tak silap, maksud ayat ni… jangan cepat berputus… read more

Edit gambar dari muka masam jadi manis di Photoshop

Edit gambar dari muka masam jadi manis di Photoshop

Ini antara tips yang sentiasa digunakan masa nak mengedit gambar tudung. Kadang-kadang bila ada masa free dan terlebih rajin nak mengedit gambar, aku akan cuba buatkan patung tu tersenyum seindah suria. Mungkin dengan senyuman manis itu, mungkin ada yang terpikat nak membeli. Sekarang, jom kita tengok… read more

Pasta pedas yang mudah dan sedap

Pasta pedas yang mudah dan sedap

Dalam banyak² masakan, masakan western lah yang paling senang nak masak. Tapi kalau kita nak beli kat luar, harga dia boleh tahan mahal sebab kebanyakan bahan-bahan yang dijual kat negara kita ni mahal. Tu belum termasuk masuk lagi tax restoran dan gst lagi. Semalam disebabkan terlampau rajin,… read more

Pertama kali membuat nasi ayam

Pertama kali membuat nasi ayam

Baru-baru ini, ada seseorang meluahkan keinginannya yang mendalam untuk membuat nasi ayam. Tanpa diduga, keinginan membuat nasi ayam itu tercapai jua akhirnya. Tanpa kita berceloteh panjang, meh kita tengok macammana cara membuat nasi ayam yang marvellous itu… Untuk merebus: 1 ekor ayam dipotong 4 atau… read more