Life


Edit gambar dari muka masam jadi manis di Photoshop

Ini antara tips yang sentiasa digunakan masa nak mengedit gambar tudung. Kadang-kadang bila ada masa free dan terlebih rajin nak mengedit gambar, aku akan cuba buatkan patung tu tersenyum seindah suria. Mungkin dengan senyuman manis itu, mungkin ada yang terpikat nak membeli kat situ, Sekarang, jom kita tengok apa yang kita… read more


Pasta pedas yang mudah dan sedap

Dalam banyak² masakan, masakan western lah yang paling senang nak masak. Tapi kalau kita nak beli kat luar, harga dia boleh tahan mahal sebab kebanyakan bahan-bahan yang dijual kat negara kita ni mahal. Tu belum termasuk masuk lagi tax restoran dan gst lagi. Semalam disebabkan terlampau rajin, terhasillah pasta pedas yang dimakan… read more


Pertama kali membuat nasi ayam

Baru-baru ini, ada seseorang meluahkan keinginannya yang mendalam untuk membuat nasi ayam. Tanpa diduga, keinginan membuat nasi ayam itu tercapai jua akhirnya. Tanpa kita berceloteh panjang, meh kita tengok macammana cara membuat nasi ayam yang marvellous itu… Untuk merebus: 1 ekor ayam dipotong 4 atau ikut suka 2 ulas bawang… read more


Perjalanan ke Hiroshima

Untuk ke Shin-Osaka, aku naik train biasa je. Agak sesak jugaklah waktu tu sebab ramai yang nak pergi kerja. Walaupun agak berhimpit, keadaan dalam train sunyi sepi. Nak bercakap dengan kawan kat sebelah pun segan, terpaksa bisik-bisik. Majoriti orang Jepun ni membaca buku atau tidur dalam train… jarang rasanya yang… read more


Cuci mata: Jubah dan dress

Walaupun trend jubah/dress dah semakin kurang popular, majoriti orang yang bertudung labuh masih suka memakai jubah sebab ianya selesa(tak ketat), tak panas(paling best cotton sejuk!) dan mudah bergerak(kalau kain tak meleret ke tanah). Selain tu, nak pergi ke majlis-majlis pun senang bila pakai jubah ni…. tak payah fikir nak padankan… read more


Tudung yang mudah dibawa ketika travel

Sebelum pergi Jepun haritu, aku sibuk mencari tudung yang tak payah digosok sebab aku rasa malas betul nak menggosok tudung bila kat sana. Nak cari tudung empat segi, kain yang berkenan semuanya kena digosok. Nak pakai tudung instant, dah plan pulak nak pakai dalam kapal terbang je. Nak pakai instant… read more


Tips naik shinkansen(bullet train) di Jepun

Hari pertama pakai Kansai-Hiroshima Area Pass, aku nak tuju ke Hiroshima! Kitaorang bertolak awal… sebelum pukul 6am dah keluar rumah. Disebabkan nak pakai pass ni sepenuhnya, aku dan kawan-kawan tak perlu beli tiket train lagi dan hanya perlu tunjuk pass ni kat kaunter ‘gate ticket’. Tapi sebelum tu aku teringat yang pekerja… read more


Pengalaman hari pertama di Jepun

Konnichiwa! Akhirnya berjaya jugak aku jejakkan kaki ke negara Jepun ni(16 November 2016). Sebenarnya sebelum ni aku plan nak ke Pulau Jeju tapi disebabkan banyak benda yang tak mampu diuruskan sendiri, terus tangan ni gatal book tiket ke Jepun terus. Setahun awal jugaklah beli tiket untuk ke Jepun ni. Masa nak… read more