Cara membuat skrub bibir sendiri di rumah

Semalam, terjumpa satu botol vaseline yang dibeli entah bila dan nampak macam baru je pakai beberapa kali. Disebabkan vaseline ni masih banyak lagi dan belum expired, apa kata kita buat sesuatu yang boleh membuatkan kita pakai sehingga vaseline ni habis secepat mungkin. Fikir punya fikir, teringat ‘lip scrub’ a.k.a skrub bibir yang sangat… read more


Membuat penanda buku daripada kertas

Musim hujan ni rasa syok betul membaca buku. Tapi dalam beberapa minit mesti mata ni dah berat dan dalam fikiran ni ingat nak tidur je. Sebelum kita tutup buku kita tu, kita mesti nak tandakan mukasurat terakhir yang kita baca, kan. Tapi tiba-tiba tak ingat pulak mana kita letak penanda… read more


Cuci mata: Baju lengan kembang

Dua tahun lepas, baju yang ditunjukkan diatas ni telah dijahit sebab baju ni nampak cute dalam buku. Aku guna kain cotton linen warna pink yang dibeli kat Nagayo(tak silap harga dia RM8 semeter) dan jahitan baju ni sangat sesuai untuk orang yang baru nak mula menjahit baju(dengan syarat, asas jahitan dah… read more


Menjahit menggunakan pattern simplicity 1471

Semalam sebelum tidur, sempatlah jugak buat to-do list untuk harini dan antara list yang aku nak buat harini ialah menjahit menggunakan pattern. Masa tulis to-do list tu rasa macam tak pasti lagi nak jahit pattern yang mana dan bila teringatkan anak buah baby girl yang baru melihat dunia(umur tak sampai sebulan), tiba-tiba rasa… read more


Cara mendapat idea menulis blog(dalam BM pun dia terima)

Sejak blog ni dibuat, banyak entri² blog yang sebelum ni sebenarnya banyak di’update’ semula dari entri² blog yang lama. Kebanyakan kisah-kisah yang dah dikemaskini sebenarnya diambil dari kisah-kisah yang rasa sayang nak buang dari memori. Jadi, mulai harini eloklah rasanya kalau aku mula menulis entri blog yang ‘fresh’ tapi tak tahu pulak… read more


Kata-kata mutiara: Edisi Jepun

KATA-KATA MUTIARA MINGGU INI… Ayat ni kerap didengar dalam drama “Asa Ga Kita” tapi dalam drama tu dia ubah sikit ayatnya jadi “Fall down 9 times, stand up 10” yang ditujukan pada Asa(watak utama dalam drama tu). Kalau tak silap, maksud ayat ni… jangan cepat berputus asa walau rasa susah macammanapun.… read more


Edit gambar dari muka masam jadi manis di Photoshop

Ini antara tips yang sentiasa digunakan masa nak mengedit gambar tudung. Kadang-kadang bila ada masa free dan terlebih rajin nak mengedit gambar, aku akan cuba buatkan patung tu tersenyum seindah suria. Mungkin dengan senyuman manis itu, mungkin ada yang terpikat nak membeli kat situ, Sekarang, jom kita tengok apa yang kita… read more


Pasta pedas yang mudah dan sedap

Dalam banyak² masakan, masakan western lah yang paling senang nak masak. Tapi kalau kita nak beli kat luar, harga dia boleh tahan mahal sebab kebanyakan bahan-bahan yang dijual kat negara kita ni mahal. Tu belum termasuk masuk lagi tax restoran dan gst lagi. Semalam disebabkan terlampau rajin, terhasillah pasta pedas yang dimakan… read more