Tips naik shinkansen(bullet train) di Jepun

Hari pertama pakai Kansai-Hiroshima Area Pass, aku nak tuju ke Hiroshima! Kitaorang bertolak awal… sebelum pukul 6am dah keluar rumah. Disebabkan nak pakai pass ni sepenuhnya, aku dan kawan-kawan tak perlu beli tiket train lagi dan hanya perlu tunjuk pass ni kat kaunter ‘gate ticket’. Tapi sebelum tu aku teringat yang pekerja… read more


Selepas 2 tahun, apa dah jadi dengan dress jahitan pertama tu?

Bila buat baju yang sepenuhnya ‘handmade'(hampir 80% jahitan tangan), baru sedar kenapa barang-barang ‘handmade’ yang dijual di ETSY biasanya mahal(susah nak jumpa baju bawah RM100). Salah satu sebab… banyak masa diluangkan nak buat barang buatan sendiri ni. Semakin lama dan semakin ‘complicated’ jahitan kita, semakin mahallah barang tu akan dijual. Tapi… read more


Apa itu Selvedge?

sel·vage /’selvij/ Perasan tak, kalau kita beli kain ela, bahagian tepi kain biasanya akan dipotong mengikut ukuran yang kita nak. Haa… yang bahagian atas dan bawah kain itulah kita panggil ‘selvedge/selvage’. Dalam Bahasa Malaysia, tak pasti pulak nama dia apa(kalau ada yang tau, tolong bagitau apa namanya). Setiap kain ada dua… read more


Pengalaman hari pertama di Jepun

Konnichiwa! Akhirnya berjaya jugak aku jejakkan kaki ke negara Jepun ni(16 November 2016). Sebenarnya sebelum ni aku plan nak ke Pulau Jeju tapi disebabkan banyak benda yang tak mampu diuruskan sendiri, terus tangan ni gatal book tiket ke Jepun terus. Setahun awal jugaklah beli tiket untuk ke Jepun ni. Masa nak… read more


Membuat Pavlova yang garing

Apa yang membezakan pavlova lembut ala ‘marshmallow’ dan pavlova yang garing… pavlova yang garing biasanya akan nampak pecah sedikit di bahagian tepi selepas dimasak. Kalau kita nampak pavlova yang dah dimasak tu putih dan cantik terletak(tak pecah langsung), kemungkinan itu adalah pavlova jenis lembut. Cara memasak kedua-dua jenis pavlova ni… read more


Photobook dan kisah ringkas ketika di Jepun

Photobook pun dah sampai. Bila benda ni dah sampai, rasa malas pulak nak update cerita tentang perjalanan travel ke Jepun aritu. #jangankecamsaya. Lagipun ada ke yang nak baca 😛 Meh aku kongsikan sikit pengalaman aku kat Jepun aritu: Orang Jepun ni kebanyakannya baik-baik belaka. Diaorang sangat hormat orang lain walaupun tak tahu… read more


Mesin jahit yang dipakai sejak mula belajar menjahit

Harini nak memperkenalkan mesin jahit yang selalu aku pakai masa menjahit. Mesin jahit jenama Singer ni dibeli selepas mendapat keuntungan yang pertama hasil menjual baju di internet pada tahun 2006. Masa tu aku tak pandai guna mesin jahit pun. Aku hanya rasa menjahit ni satu aktiviti yang sangat menyeronokkan dan rasa macam nak jadikan… read more


Review: Buku Dresses

Masa di Osaka haritu, sempatlah singgah ke kedai buku kat sana sebab nak cari buku jahitan. Walaupun tak reti membaca dan bercakap bahasa Jepun, pusing punya pusing akhirnya berjaya juga jumpa rak yang penuh dengan buku-buku jahitan. Memang agak lama jugaklah nak membelek buku-buku kat situ dan akhirnya aku pilih buku ni. Disebabkan buku jahitan… read more