Permulaan yang Baru(atau baharu?)

Bila sebut perkataan ‘baru’… betul ke perkataan ni dah tukar jadi ‘baharu’? Mula-mula ingatkan kat iklan je perkataan ‘baharu’ ni disebut. Semalam masa tengok berita RTM, pembaca berita tu pun sebut ‘baharu’ jugak. Bukan tak suka tapi rasa pelik pula sebab mulut ni dah terbiasa sebut ‘baru'(dan lagi sedap kalau sebut ‘baru’ je).

Selepas tu, saya pun ‘google’ sebab nak kepastian dan terjumpa website ini.

Katanya:

“Sejak belakangan ini, banyak iklan di televisyen Malaysia menggunakan istilah ‘baharu’ dan dalam masa sama ada yang masih menggunakan ‘baru‘.”

Memang betul perkataan ‘baharu’ sangat menonjol di iklan TV dan boleh dikatakan semua iklan dah menggunakan perkataan ‘baharu’ sekarang ni dan apa yang dikatakan dibawah ni ada benarnya:

“Jika semua istilah dalam Bahasa Melayu(Malaysia) nak dijadikan panjang berjela-jela ini hanya akan menyukarkan proses mengingat(dengan menggunakan Bahasa Melayu) bahkan memberikan tanggapan kepada penutur asing bahawa Bahasa Melayu ialah bahasa yang panjang berjela-jela macam mi kari.

Oleh itu, diharap Bahasa Melayu kekal sebagai bahasa yang mudah digunakan dalam menimba/mengajar pelbagai bidang ilmu. Untuk kekal sebagai bahasa ilmu, semua istilah Bahasa Melayu perlu mudah diingati kerana yang panjang berjela-jela biasanya sukar diingati.”

Untuk pengetahuan korang, ayat penulis tersebut dah ditulis pada 10 tahun yang lepas. Nampaknya permintaan penulis tersebut tak dipandang oleh DBP dan memang betullah apa yang dikata. Bila perkataan yang biasa disebut secara ringkas dipanjangkan sampai berbunyi pelik, memang susah sebenarnya bagi orang luar nak belajar bahasa kita. Ini baru je perkataan ‘baharu’… dalam masa akan datang perkataan apa pulak yang nak ditukarnya.

 

 

P.S: Ingat senang nak belajar Bahasa Malaysia? 🙂

 

Sharing is caring!